In de borgtochtzaak tegen Wikileaks hoofdredacteur Julian Assange heeft de Britse rechter Howard Riddle op dinsdag 14 december jongstleden bepaald dat journalisten vanuit de rechtszaal mogen twitteren.

Britse gerechtshoven houden een strengen toezicht op communicatiekwesties in de rechtszalen. Zo zijn camera’s, mobiletelefoons en andere opnameapparatuur niet toegestaan in de rechtszaal.

De Britse rechter besliste dinsdag dat er in de rechtszaal getwitterd mag worden, zolang de gang van zaken in het hof maar niet verstoord wordt en dus alles stil dient te verloopt. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een dergelijke kwestie formeel wordt toegestaan.

Zeker twee journalisten twitterden dat Julian Assange op borgtocht vrijgelaten mocht worden en dat Zweden tegen de beslissing in beroep ging.